11.9.14

Hanggliderkurs 2014

INFO OM HANGGLIDERKURS I SPORTWING HANGGLIDERKLUBB:

 

 

Gratis prøvedag lør. 20.sept oppmøte kl.10.00 på HIL. Derifra drar vi ut til det flystedet som måtte egne seg best for dagen. Selve kurset starter søndag.

På prøvedagen er hvem som helst uten forhåndskunnskaper hjertelig velkommen til å prøve en hangglider. Dette skjer ved hjelp av en scooterwincj der eleven blir trekt over et flatt jordet i en høyde på ca 1 – 2 meter. Denne gjør det lettere å være elev, og kurset blir mye mer effektivt enn tradisjonell bakkeflyving på et jorde. Det er en utrolig følelse når føttene mister bakkekontakten og du seiler bortover jordet like over bakken. Deretter bestemmer du om hanggliding skal bli din nye og spennende hobby.



 

 

 

 

 

 

Selve kurset begynner på samme måten, og etter hvert som erfaringene øker oppnår du fort stor tiltro til utstyret slik at det ikke føles skremmende når vi etter hvert trekker deg litt høyere for hver tur. Vi kan garantere deg mye moro under kurset. Det trenes på start- og landingsteknikk, hastighetskontroll og litt svingøvelser.

Siden de fleste starter foregår ved at vi løper ut fra bratt terreng, vil vi også innom kursbakken  for å trene god startteknikk.

 

 

 

 

 

  

Etter at vi er ferdige med winsjen trener vi i en bakke på 100 m høydeforskjell, og du flyr nå høyere enn tretoppene. Her opparbeides mer erfaring før det i november er klart for neste bakke som er høydeflyving ved Seg. Bru i Ø. Gausdal. Her kan du for første gang manøvrere helt fritt i forhold til terrenget, og kan svinge rundt som du selv ønsker. Vi tar sikte på oppnåelse av flysertifikatet SP2 i starten av desember. Etter oppnådd SP2, kan du nå fly på egenhånd i de bakkene du kjenner fra kurset.

 

 

 

 

 

Teori:

For å fly trygt og godt er det nødvendig med noe grunnleggende teoretiske kunnskaper om bl.a. meteorologi og aerodynamikk. Det avholdes teorikvelder under kurset, og avsluttende prøve.

 

 

Høydeskrekk er ingen problemer:

Kurset er lagt opp med en forsiktig og jevn progresjon hele vegen. Dette gjør at du raskt opparbeider tiltro til utstyret og flyvingen, slik at flyturene oppleves med stor trygghet. Ingen får fly fra større høyder enn det instruktøren vet du vil mestre, og du selv ønsker. Flere av klubbens piloter har høydeskrekk, er de faktisk redde i stiger og på tak. Men i hangglideren føler de seg trygge.

 

 

 

Sikkerhet:

Det vektlegges tidlig enkle sikkerhetsprosedyrer og kontroll av utstyret. Det er viktig at elevene tilegner seg de rette holdninger når det gjelder sikkerhet, værforhold med mer slik at de kan ivareta sin egen flysikkerhet (frihet under ansvar).

 

 

Instruktører:

Klubben har 5 instruktører og flere hjelpeinstruktører som kjører kurset på en form for dugnad. På denne måten blir elevene godt kjent med de fleste av klubbens aktive piloter. Klubben har over 20 års erfaring med kursing av elever.

 

 

Utstyr:

I kursprisen på 9000 kr inngår leie av nødvendig flyutstyr som hangglider, sele og hjelm. Eventuelle skader som blir påført utstyret dekkes av klubben. Mot slutten av kurset vil klubbens instruktører veilede elevene ved kjøp av eget utstyr.

 

 

 

 

Forsikring:

I kursprisen inngår tredjemannsforsikring og personlig ulykkesforsikring som begge kreves av alle som flyr hangglider. Medlemskap i norsk luftsportsforbund er også inkludert.

 

 

Etter kurset:

Ingen skal bli overlatt til seg selv etter kurset. Vi setter opp vaktliste til påske, slik at elevene hver helg har en som kan være med ut. Fra påsketider er det stor aktivitet blant klubbens medlemmer, og du er nå for lengst blitt integrert blant klubbens aktive piloter som bare vil ut for å fly. Fra nå av er det bare å fly og fly slik at du samler erfaring, og kan avansere videre oppover på sertifikatstigen.

 

 

 

 

Termikk

Ved å fly i oppadgående luftstrømmer er det mulig å vinne høyde, slik at du kommer høyere enn utgangspunktet. Dette kan forlenge flyturen betraktelig, og åpner opp for helt nye muligheter. Termikksesongen starter normalt ved påsketider. For den viderekommende er det dette som virkelig er hanggliding. Å lete etter termikk og sirkle seg oppover i ei termikkboble er uhyre spennende, og er en veldig flott naturopplevelse. Under gunstige forhold er det ikke uvanlig å kunne stige til godt over 2000 m høyde, og du kan fly i flere timer. Det er også flydd distanseturer i Norge på over 200 km. Det avholdes NM i distanseflyving hvert år, samt internasjonale konkurranser som EM og VM.

Utviklingsmulighetene er enorme, og du blir aldri utlerd. Men alle flyr vi hver på vårt nivå, hvor vi alle har det utrolig moro.

 

 

Flysteder:

Vi har skolebakker fra 1 til 50 m høydeforskjell, mellomstadiebakke på 100 m, og høydeglidingsbakker på rundt 300 m. De mest brukte flystedene med høydeforsjell og startretninger er:

Einstad, Seg. Bru i Gausdal, 270 m høydeforskjell.

Hammers, V. Gausdal, 540 m høydeforskjell.

Kråbøl, Øyer,  500m sør.

Brandstadkampen, ovenfor Ringebu kirke, 500m.

Frya,  500 m.

 

Gudbrandsdalen har Norges beste forhold for hanggliding. Det er satt flere norgesrekorder fra Frya som er vårt klart beste flysted, og hvor det kan flys hele året. I tillegg ligger Norges rikssenter i Vågå med flere fine startplasser.

 

 

 

 

 

Dette bildet er tatt på en distansetur fra Heidal til Tretten. Bildet er tatt fra 2500 moh og viser Kvam og Vinstra i front, og Rondane helt til venstre.

0 Comments:

Legg inn en kommentar

<< Home